Skip to main content

Hieronder vind u enkele van de veelgestelde vragen.

Staat uw vraag of antwoord hier niet tussen, stuurt u dan een email of neem contact met ons op via .

[vc_accordion][vc_accordion_tab title=”HOE VAAK MOET EEN RIJBEWIJSKEURING PLAATSVINDEN?”]
Voor 70-plussers (rijbewijs A, B en B+E) is het rijbewijs 5 jaar geldig en voor mensen met een ‘groot rijbewijs’ (rijbewijs C,D en E) is dit 10 jaar. Na deze termijnen moet u opnieuw medisch gekeurd worden. Vanaf 2013 geldt op basis van nieuwe Europese wetgeving dat een grootrijbewijs-keuring elke 5 jaar in plaats van elke 10 jaar dient te gebeuren.
[/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”HOE KOMT HET DAT EEN RIJBEWIJS SOMS MINDER LANG GELDIG IS?”]
Er kan een medische situatie zijn waardoor het CBR besluit dat een rijbewijs een andere geldigheidsduur heeft.
[/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”WANNEER MOET IK MEDISCH WORDEN GEKEURD ALS IK EEN GROOT RIJBEWIJS HEB?”]
Alle chauffeurs met een groot rijbewijs (C – vrachtwagens, D – autobussen, E bij C – vrachtwagens met zware aanhangwagens en E bij D – autobussen met zware aanhangwagens) moeten een medische keuring ondergaan bij: de eerste keer dat dit rijbewijs wordt afgegeven; iedere verlenging van het rijbewijs (sinds 1 januari 2005).
[/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”WIE VOERT DE KEURING VOOR HET GROOT RIJBEWIJS (VRACHTWAGENRIJBEWIJS) UIT?”]
Het medische onderzoek kan alleen worden verricht door een arts die het CBR heeft aangewezen. Voor het groot rijbewijs is dit een bedrijfsarts of een arts werkzaam voor een arbodienst. Certus Arbo werkt uitsluitend met gecertificeerde bedrijfsartsen.
[/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”WAAR KAN IK EEN EIGEN VERKLARING KOPEN?”]
U kunt een Eigen Verklaring kopen op het gemeentehuis (vaak via de website) of bij één van de theorie examencentra van het CBR.
[/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”WAT KOST EEN EIGEN VERKLARING?”]
U kunt de actuele en complete tarieven vinden via: www.cbr.nl, zoekwoord ’tarieven’.
[/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”WAT ZIJN DE WACHTTIJDEN BIJ HET CBR NA HET OPSTUREN VAN DE EIGEN VERKLARING?”]
Na het opsturen kan het soms enkele maanden duren voordat het CBR tot een beoordeling komt. Certus Arbo adviseert u daarom om drie maanden voor het verlopen van uw rijbewijs een afspraak te maken voor de medische keuring.
[/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”WAAROM MOET IK NAAST MIJN CBR-RIJBEWIJSKEURING OOK GEKEURD WORDEN VOOR MIJN CHAUFFEURSPAS?”]
Omdat voor werknemers die vallen onder de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor het Beroepsgoederenvervoer over de weg en de verhuur van mobiele kranen in de CAO staat dat zij in het kader van de Arbozorg regelmatig medisch gekeurd zullen worden. Deze keuring wordt ook wel PAGO of PMO genoemd. Bij Certus Arbo kunt u beide keuringen laten uitvoeren en bestaat de mogelijkheid van een combikeuring.
[/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”MOET IK BIJ HET BOEKEN VAN EEN ONLINE AFSPRAAK OOK DIRECT BETALEN?”]
Nee, u kunt na de keuring ook contant betalen. Als de keuring door uw werkgever is aangevraagd gaat de betaling meestal rechtstreeks via uw werkgever.
[/vc_accordion_tab][/vc_accordion]